Wat kost een DJ voor een bruiloft?

Wat kost een DJ op een bruiloft in 2017? Een erg belangrijke vraag als je bezig bent met het plannen en budgetteren van je huwelijk en trouwfeest. Het is meteen ook een lastige vraag, want DJ’s zijn er in alle soorten en maten. Wij helpen je graag om door de bomen het bos te zien en de beste DJ te vinden voor jullie budget. Hieronder vind je drie punten die van invloed zijn op de kosten voor een DJ of drive in show op een bruiloftsfeest.

Bij Exclusive Deejays kun je al je vragen over de kosten voor een DJ ook persoonlijk stellen tijdens de geheel vrijblijvende kijkavonden.

1. De feestlocatie

Er zijn heel wat facetten van de feestlocatie die invloed hebben op wat een DJ op een bruiloft kost. De belangrijkste:

·       Welke technische voorzieningen heeft de feestlocatie?
Wanneer je een trouwfeest organiseert in een partycentrum of een feestzaal, is de kans groot dat hier al geluidboxen en een audioinstallatie aanwezig zijn. Dat betekent dat de DJ die jullie huren zijn apparatuur hierop kan aansluiten. Hij hoeft dan dus zelf niet zo heel veel mee te nemen en dat bespaart in kosten. Kies je voor het andere uiterste, bijvoorbeeld een feest in een kerkje, een oude boerenschuur of op het strand: dan zal er meer technische support nodig zijn en valt de prijs hoger uit. Waaraan moet je denken bij technische support? Dat kan om kabels gaan, geluidboxen, maar zelfs ook een aggregaat als er op de locatie geen elektriciteit beschikbaar is.

·       Hoe toegankelijk is de feestlocatie?
Wanneer de DJ voor de deur kan parkeren, de feestlocatie gelijkvloers is of een flinke lift heeft, is er over het algemeen niks aan de hand. Maar heb je feest in een strandtent en moeten alle spullen eerst de duinen door, organiseer je je bruiloft in een oud grachtenpand of op de bovenste verdieping van een kasteel? Dan heeft de DJ hulp nodig van een technisch assistent die hij zal moeten meenemen. Dat heeft invloed op de prijs. Vraag de feestlocatie altijd naar dit soort bijzonderheden, je wilt hier niet op de dag zelf mee geconfronteerd worden. Niet alleen vanwege het tarief, maar ook omdat je niet voor problemen wil komen te staan.

·       Hoe groot is de feestlocatie?
Hoe groter de ruimte waarin jullie feesten, hoe zwaarder de geluidinstallatie moet zijn om alle mensen in de zaal dezelfde sfeerbeleving te geven. Over het algemeen kun je wel stellen dat de kosten van een geluidsinstallatie toenemen als de omvang van de zaal groter wordt. Kies sowieso nooit voor een té grote ruimte, een feest komt veel beter op gang als de mensen zich wat compacter in de ruimte bevinden. Misschien denk je wel: oeh, past dat er allemaal wel in? In de praktijk heb je vrijwel altijd ruimte over dan tekort.

·       Hoe is de feestlocatie verlicht?
Minstens zo belangrijk als de muziek die wordt gedraaid, is de sfeerverlichting tijdens de feestavond. Wanneer je een DJ of drive in show inhuurt voor je huwelijk, kun je in de meeste gevallen ook uit verschillende soorten verlichting kiezen. Van LED-opstellingen die de ruimte een sfeer geven tot bewegend licht (voor bijvoorbeeld de openingsdans), een verlichte dansvloer en special effects. Sommige locaties beschikken zelf al over voorzieningen en apparatuur, bij anderen moeten jullie zelf de verlichting regelen. Wanneer je dit uitbesteedt aan de DJ brengt dit extra kosten met zich mee. Je kunt dit gebrek bij de locatie natuurlijk ook omdraaien: vraag om korting omdat jullie dit allemaal zelf moeten regelen. Zo creëer je direct extra DJ-budget.

openingsdans bruiloft 2017

2. Jullie gasten

Het aantal gasten en hun voorkeuren hebben invloed op de kosten voor een dj op jullie bruiloft. Enkele zaken waaraan je moet denken:

·       Hoeveel gasten zijn er?
Hoe meer gasten, hoe groter de ruimte en hoe meer volume er nodig is in technische ondersteuning. Zo is het aan te bevelen om het geluid van de DJ goed te verspreiden in de ruimte, zodat ook de mensen achter in de zaal kunnen meegenieten van de feestbeleving.

·       Jullie muziekvoorkeuren?
Muzieknummers aanzetten en mixen is niet zo ingewikkeld. Dus willen jullie en jullie gasten vooral muziek van een DJ als achtergrond, dan is er vast wel iemand die daarbij kan ondersteunen. Je vindt al aardige playlists op Spotify of je kunt je eigen lijst voorbereiden en samenstellen. Ga je voor een topfeest met een climax en wil je iedereen op de dansvloer? Dan zoeken jullie met zekerheid een DJ van goed kaliber. Iemand die al op veel bruiloften heeft gedraaid, weet in te spelen op muziekvoorkeuren van alle soorten gasten en leeftijden en het publiek weet op te zwepen. Iedereen staat op de dansvloer. Het is een feit: een ervaren DJ is duurder dan iemand die van draaien enkel zijn hobby heeft gemaakt. Maar je zult die investering zonder enige twijfel terugzien in het resultaat.

kosten voor bruiloft dj

3. Uitstraling, live artiesten en extra’s

Gaan jullie voor een verzorgde, eenvoudige uitstraling of moet de DJ en zijn booth de eyecatcher van de avond zijn? Ga je aanvullend voor een zangeres of een saxofonist? Da’s een elementaire keuze en het heeft allemaal invloed op de prijs.

·      Wat moet de uitstraling van de DJ show zijn?
Je trouwt maar één keer, dus je wilt dat het bijzonder is en dat alle details kloppen en dat iedereen jullie bijzondere dag gaat onthouden. De finishing touch bij alles is de uitstraling. Een mooie (witte) dj booth maakt de uitstraling geweldig.

·       Kiezen jullie special effects?
Niet gewoon geslaagd, maar simpelweg onvergetelijk. Dat maak je een huwelijksfeest als je kiest voor special effects bij de drive in show. Denk aan een verlichte dansvloer, confetti bij de openingsdans of CO2-kanonnen tijdens het laatste nummer van de avond. Jullie gasten zullen zeker overdonderd zijn!

·       Op zoek naar de dynamiek tussen DJ en live artiesten?
Live artiesten bij de DJ zorgen voor een bijzondere interactie. Van seventies klassiekers tot de housebeats van vandaag: ze beheersen samen alle muziekstijlen. Van een MC tot een zanger of zangeres, een saxofonist, percussionist of trompettist: deze combi van ervaren vakmensen wordt echt onvergetelijk.

drive in show

Hoe kun je kosten besparen?

Je hebt nu gezien dat er heel wat zaken van invloed zijn op de prijs van een DJ. De kans is groot dat je niet wilt besparen op uitstraling, sfeer en kwaliteit. Dat zijn namelijk de meest belangrijke elementen om een avond tot een succes te maken. Waarop kun je wel besparen?

·       Kies een feestlocatie die zelf over technische voorzieningen beschikt.

·       Zoek een locatie die goed toegankelijk is.

·       Let goed op de ruimte,  meestal is groter nooit beter of voordeliger om een topfeest te maken.

·       Zoek naar de juiste balans tussen sfeer(verlichting), special effects en entertainment.

·       Om eerlijk advies vragen bij de DJ-organisatie waar je het liefst wilt boeken. Geef gewoon transparant aan welk bedrag jullie willen of kunnen uitgeven en welke zaken in dat geval onmisbaar en optioneel zijn. Met een goed advies op zak, kan je een gefundeerde beslissing nemen.

Let ook nog hierop!

Zoals we al zeiden, kosten zijn belangrijk als je je trouwfeest plant. Maar loop niet in de valkuilen van een (te) goedkope DJ of van een slecht advies.

·       Too good to be true?
Klinkt een voorstel te mooi om waar te zijn, dan is dat het meestal ook. Twijfel je? Stel de aanbieder wat kritische vragen om addertjes en instinkers op te speuren. Of vraag om een referentie, bekijk online recensies enzovoorts.

·       Zoek een DJ dichtbij
Zoek eerst DJ-bedrijven die enigszins in de buurt gevestigd zijn. Leuk dat je misschien in Groningen een fantastische DJ hebt gevonden, terwijl je in Brabant gaat trouwen. De DJ moet eerst nog drie uur in de auto zitten en ook weer terug naar huis. Dat doet hij niet gratis.

·       Hoeveel uren draait de DJ?
In de meeste gevallen boek je een DJ op basis van het aantal uren dat hij gaat draaien. Maak daarin een keuze. Een uur langer draaien betekent dat je gasten ook een uur langer drinken, eten enzovoort. Kortom, de rekening loopt op.

·       Maak je eigen keuze
Laat je niet klakkeloos verleiden door vrienden of familie die zeggen: ‘ik ken nog wel iemand die dat goedkoop voor jullie kan’. Eenmaal in gesprek is het moeilijk om nee te zeggen en dwaal je af van jullie eigen plan, een topfeest organiseren. Trek gewoon je eigen plan.

·       Appels met appels vergelijken
Weet wat je koopt. Zorg ervoor dat je een heldere en complete offerte krijgt waarin staat wat je krijgt voor je geld. Alleen kun je aanbieders goed met elkaar vergelijken. Bovendien weet je zeker dat je straks niet een DJ hebt ingehuurd die geen kwalitatieve spullen heeft om goed geluid en een topsfeer neer te zetten.

·       De zekerheid van een professioneel bedrijf
Kies voor zekerheid. Er zijn veel individuele DJ’s met een drive in show. Maar wat gebeurt er als die persoon ziek is of onderweg met een kapotte auto komt te staan? Wil je dit soort onzekerheden uitsluiten, kies dan voor een bedrijf dat meerdere DJ’s heeft.

·       Kijk goed rond
Veel zalen en partycentra werken met een vaste DJ voor feesten en partijen. Dat is natuurlijk heel gemakkelijk, want dan heb je er geen omkijken naar. Neem toch de moeite om op onderzoek uit te gaan, want alleen een aanbeveling van je feestlocatie is niet genoeg om zeker te weten dat dit de DJ is die jullie zoeken. Een DJ moet echt snappen wat jullie voorkeuren zijn. En wie kent die beter dan jullie zelf?

Klaar om de volgende stap richting een onvergetelijk feest te zetten? Bij Exclusive Deejays verwelkomen we je graag op een van de geheel vrijblijvende kijkavonden. Daar kom je alles te weten over de kosten van een DJ, alle optionele extra’s en de beste mogelijkheden voor jullie wensen, feestlocatie en financiële plaatje.

Stel al je vragen aan Kasper en zijn team eventspecialisten!

Neem direct contact op

De 6 zekerheden van Exclusive Deejays:

1
Professionele, representatieve DJ’s met jarenlange ervaring
2
Groot aanbod in live artiesten die de DJ kunnen ondersteunen
3
Techniek en sfeer afgestemd op de feestlocatie, gezelschap en budget
4
Totaaloplossingen met styling en entertainment voor concepten en thema's
5
Exclusieve en unieke uitstraling door in eigen huis ontworpen booths en settings
6
Gegarandeerd de beste support, optimale bereikbaarheid en absolute zekerheid